Viziune socială, economică și de mediu pentru dezvoltarea durabilă a județului Harghita

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Munții Harghita va elabora până la finele anului Master Planul asociației și Strategia de Dezvoltare a zonei Harghita – Mădăraș

 

În cadrul unei conferințe de presă, ce a avut loc miercuri, 3 octombrie, la sediul Consiliului Județean Harghita,  Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Munții Harghita a prezentat detaliile elaborării Master Planului și a Strategiei Generale de Dezvoltare a zonei Harghita – Mădăraș.

Scopul elaborării celor două documente este dezvoltarea cuprinzătoare și sustenabilă a regiunii ținând cont de factorii sociali, economici și de mediu.

֦ Având în vedere situația economică actuală și provocările societății,  obiectivul principal este dezvoltarea economică și socială echilibrată, cu utilizarea durabilă a resurselor naturale, pentru a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilorˮ, a subliniat Madár Zsolt, directorul ADI Munții Harghita, în deschiderea conferinței.

Principalul punct în elaborarea și implementarea celor două planuri îl constituie cooperarea între actorii din sfera economică, administrația publică și toți cei interesați de o dezvoltare sustenabilă și transformarea județului Harghita într-o zonă capabilă să-și valorifice potențialul turistic în armonie cu mediul. În prezent, din ADI Munții Harghita fac parte 17 localități: Praid,  Vărșag, Zetea, Satu Mare, Sânmartin, Merești, Căpâlnița, Vlăhița, Ciceu, Siculeni, Racu, Mădăraș, Dănești, Tomești, Ciumani, Joseni, dorindu-se extinderea către zona Gheorgheni, care să cuprindă încă nouă localități.

֦ Este foarte important pentru localitățile noastre să gândim împreună. O gândire în comun ne va ajuta să ne dezvoltăm sustenabil și să avem o rețetă bună pentru a dezvolta și crea un viitor. Suntem într-o fază importantă dintr-un proces lung pe care l-am început în 2009. Master Planul este important pentru 25 de localități, să găsim punctele comune și interesele acestora. Procesul a fost lent dar am reușit să punem bazele unei asocieri care să încorporeze la un nivel înalt interesele tuturor. Master Planul va fi coroana acestor ani. Să găsim împreună soluțiile pentru a crea o imagine a viitorului care va lua în considerare resursele noastre dar și cele externe ce pot fi accesate, să creăm o sinergieˮ, a apreciat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Cele două documente vor fi elaborate cu sprijinul expertului dr. Csák László, acesta apreciind importanța implicării tuturor persoanelor interesate prin transmiterea ideilor și propunerilor legate de dezvoltarea fiecărei localități.

Expertul a făcut apel și la cetățeni, ca aceștia să contribuie  cu idei și propuneri, astfel încât documentele să creioneze cât mai fidel potențialul zonelor cu focus pe turism activ, cultural, estimând că până la finalul anului cele două documente vor fi finalizate.

Master Planul și Strategia de Dezvoltare a zonei Harghita – Mădăraș vor contribui, prin implementare, la creșterea competitivității regiunii, oferind un cadru strategic pentru dezvoltarea pe termen lung a regiunii. Investițiile viitoare în dezvoltarea turismului, economiei, culturii și sportului pot contribui semnificativ la creșterea calității vieții și atractivității regiunii.

Ideile și propunerile, pentru a fi cuprinse în cele două planuri de dezvoltare, pot fi transmise aici: https://www.research.net/r/PORTOFOLIU?lang=ro, până în 27 octombrie.

 

Miercurea Ciuc, 4 octombrie 2023

 

https://judetulharghita.ro/viziune-sociala-economica-si-de-mediu-pentru-dezvoltarea-durabila-a-judetului-harghita/