Un viitor acasă pentru tinerii noștri!

Consiliul Județean Harghita și instituția subordonată, Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita, sunt preocupate în mod special de problematica rămânerii tinerilor acasă și de sprijinirea acestora în alegerea unei cariere, motiv pentru care au lansat un concurs de eseuri intitulat “Acasă sau în străinătate”.

Scopul apelului a fost acela de a obține o perspectivă asupra oportunităților din Ținutul Secuiesc și a condițiilor de viață și de muncă din străinătate prin intermediul experiențelor personale. Participanții au fost unanimi în alegerea de a locui aici, familia, dorul de casă și condițiile dificile de viață din străinătate jucând un rol important. Mulți dintre ei au spus că ar dori să folosească experiența dobândită acasă.

Fiecare aplicație are un caracter distinctiv, prezentând o imagine vie a vieții în străinătate și acasă.

Câștigătorii premiilor au fost anunțați astăzi, iar premiile finale sunt următoarele: Premiul I: Sarolta Karácsony, Premiul II: Orsolya Fülöp, Premiul III: László Albert.

Câștigătoarea concursului de eseuri, Sarolta Karácsony, a fost încântată de succesul lucrării sale, dar a subliniat că va continua să se concentreze pe ajutorarea familiei sale și pe faptul că va fi acasă.

Felicitări câștigătorilor și tuturor participanților!

“Mă numesc Sarolta Karácsony și am 17 ani. …… Tatăl meu și mama mea lucrează amândoi acasă. Mama mea lucrează în gospodărie, iar tatăl meu lucrează în silvicultură. Deși nu primesc foarte mulți bani, noi suntem fericiți. Mi-au arătat că se poate trăi de acasă. M-au încurajat chiar să îmi continui studiile și să nu plec în străinătate, pentru că dacă sunt foarte bun pot să îmi câștig existența acasă, poate chiar mai liniștit decât în alte țări. Trebuie să recunosc că au dreptate. S-ar putea să trebuiască să înveți mult și să te lupți pentru a-ți atinge obiectivul, dar cu o muncă îndelungată și răbdătoare poți obține orice. Mă voi ține de obiectivele mele și voi sta acasă.” (fragment din eseul lui Sarolta Karácsony, câștigătoarea premiului întâi al concursului de eseuri “Acasă sau în străinătate”)

“Au trecut mai mult de patru ani de când am decis să iau lumea mare și să plec de acasă. …. Am ajuns într-un oraș străin, printre oameni străini. …. Am plâns și am sunat-o pe mama, care știa fără cuvinte că vreau să fiu acasă. …. Nu regret că am văzut lumea. Am experimentat, am văzut, am simțit, am căzut și am împărtășit, dar cel mai important este că m-a făcut să-mi reevaluez casa, familia și posibilitățile. Într-un cuvânt, dacă îți dorești ceva, îl poți și acasă. Trebuie să acceptați că există obstacole și dificultăți și să le depășiți. Nu este mai bine în străinătate, nu este mai ușor sau mai simplu. Acum știu unde vreau să locuiesc și mă culc noaptea cu zâmbetul pe buze, pentru că știu că sunt acolo unde trebuie să fiu și unde este cu adevărat bine să trăiesc.” (fragment din eseul lui Orsolya Fülöp, câștigătoarea premiului al doilea la concursul de eseuri Acasă sau în străinătate)

“Am crezut că este important să mă întorc acasă pentru că între timp s-a născut fiica mea cea mare. Creșterea în familie a însemnat așteptări financiare mai mari. Pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului meu, am cumpărat primele vite, apoi, unde încăpea una, încăpea și a doua, am mărit numărul vitelor la zece. … Deoarece Izvorul Mureșului este o stație turistică importantă pentru turismul transilvănean, satul ar trebui să ofere și servicii turistice. Pe lângă serviciile de bază, unele gazde m-au rugat să le arăt turiștilor cum se face brânza. …. După un timp, nu numai operatorii locali au venit la mine pentru demonstrații de estena.” (fragment din eseul lui László Albert, laureat al premiului al treilea la concursul de eseuri “Acasă sau în străinătate”)