Tinerii și stilul de viață sănătos în centrul atenției

Proiectul, etapele și obiectivele strategiei județului Harghita pentru sport au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă miercuri, 30 august.

Locuitorii județului Harghita, mai ales copii, sunt în centrul acestei strategii.

Această strategie va sta la baza viitoarelor decizii, care ne va aduce cu un pas mai aproape de viziunea ideală a viitorului, și va fi un ghid pentru dezvoltarea comună a sportului la nivel județean.

Strategia județeană va fi întocmită ținând cont de Strategia națională pentru sport, dar va fi extinsă și cu caracteristici care definesc județul. În viziunea strategiei pentru sport sunt incluse mai multe obiective, cum ar fi populația sănătoasă a județului Harghita, o comunitate sportivă de succes și sănătoasă, respectiv o comunitate profesională sportivă din județul Harghita dezvoltată profesional.

În prezent sunt în curs pregătirile pentru strategia județeană, care va fi publicat pentru consultare în perioada cuprinsă între sfârșitul lunii octombrie și mijlocul lunii decembrie.

Toți profesioniștii, civilii și sportivii sunt rugați să participe activ în perioada de consultare a acestei strategii.

– Tot mai mulți oameni devin dependenți de confort, se îndepărtează de exercițiile fizice regulate, iar acest lucru trebuie schimbat – a declarat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Totodată, președintele a menționat faptul că nu s-au grăbit cu pregătirea strategiei județene pentru sport, astfel încât să poată merge mai departe prin încorporarea strategiei naționale și completarea ei cu caracteristicile județene.

Bíró Barna Botond, vicepreședintele consiliului județean, a explicat că perioada pandemiei a făcut imposibilă organizarea întâlnirilor personale, așa că au decis să amâne pregătirea strategiei sportive. Strategia județului Harghita pentru sport va fi un fel de extindere a Strategiei naționale, întrucât va include și caracteristicile locale. Județul Harghita dispune de o infrastructură sportivă bine pusă la punct, pe care o extindem constant pentru ca toți locuitorii județului să aibă oportunitatea de a face exerciții fizice regulate.

Ábrahám Előd, în numele Biroului de consultanță sportivă Smafta, a declarat că cel mai important lucru este schimbarea atitudinii.

— Potrivit unui sondaj recent, 40-45% dintre copii din Miercurea Ciuc practică sport, ceea ce este considerat fapt remarcabil la nivel județean, dar este și un rezultat semnificativ față de media națională. Crearea strategiei județene pentru sport ar contribui la creșterea acestui raport.  Pentru această cauză, se solicită aportul specialiștilor în toate domeniile, care vor fi vizitați și personal, pentru ca aceștia să poată contribui eficient și responsabil la elaborarea și redactarea calității strategiei — a declarat specialistul, adăugând faptul că în județ există peste 90 de categorii de sport din care se poate alege, iar  părinții joacă un rol major în schimbarea atitudinii.

Conform planurilor, strategia județului Harghita pentru sport va fi finalizată până la sfârșitul lunii decembrie, iar în prezent se lucrează la elaborarea cadrului strategiei.

 

Miercurea Ciuc, 31 august 2023