
În cadrul cea de-a 10-a ediție a forumului “Viitorul e acasă”, devenit neconvențional, tinerii se poate asculta discursuri motivaționale și prezentări privind oportunitățile de finanțare și de aplicare. Forumul, care a avut loc în data de 6 octombrie 2021, începând cu ora 11.00, a fost organizat de către Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita și Consiliul Județean Harghita, și a fost moderat de către directorul Agenției, Árpád Cilip.
Fiecare tânăr are nevoie de un model de urmat, așa că, în calitate de invitat de onoare al evenimentului, l-am invitat pe Eduard Károly Novák, medaliat cu argint al României, ministrul Tineretului și Sportului, să țină un discurs motivațional intitulat “De ce să nu renunți”. Ministrul a subliniat importanța sportului ca premisă pentru un stil de viață sănătos și a spus că tinerii trebuie să își definească bine obiectivele: trebuie să decidă ce vor să fie, există multe oportunități de a se desprinde, trebuie doar să își dorească acest lucru. Politicianul, care a obținut rezultate sportive excelente, a subliniat că este mai bine să pierzi cu curaj decât să nu faci nimic cu lașitate!
Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita, și-a ținut discursul sub sloganul “Să fim parteneri, să creăm un județ tânăr și dinamic” și a încurajat audiența să se încerce în cât mai multe domenii și situații de viață, astfel încât să poată face o alegere de carieră conștientă. De asemenea, le-a reamintit participanților să caute oportunități în cadrul organizațiilor și asociațiilor locale.
Levente Demeter, inspector școlar general al județului Harghita, a vorbit despre importanța învățământului profesional și despre cooperarea de succes dintre Consiliul Județean Harghita și Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita, oferind publicații care să umple golurile. Munca comună a avut ca rezultat publicarea „Oportunităților de formare profesională în județul Harghita”, care are ca scop să ofere elevilor informații cu privire la instituțiile de învățământ care oferă calificări profesionale, principalele materii și exemple bune de profesii și oportunități de angajare.
În județul Harghita, învățământul profesional este asigurat în 25 de unități de învățământ pentru un total de 6361 de elevi. Elevii din învățământul profesional pot fi un bun model pentru tinerii elevi. Județul are nevoie de profesioniști care să își cunoască bine meseriile”, a spus inspectorul școlar general, adăugând că orientarea în carieră ar trebui să înceapă încă din clasa a V-a, astfel încât elevii să își cunoască oportunitățile de continuare a studiilor și profesionale.
Edit Jánó, de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Harghita, a subliniat în discursul său că cele mai căutate meserii sunt tâmplăria și vânzările. Există multe locuri de muncă în domeniul transportului de mărfuri, al industriei alimentare, al construcțiilor și al serviciilor. Într-o situație de pandemie, cererea de profesioniști în domeniul sănătății și de ingineri a crescut. În ceea ce privește oportunitățile de sprijin, s-a spus că un tânăr care tocmai a absolvit școala și își caută un loc de muncă după absolvire va primi o subvenție de 1.500 de lei, iar dacă nu își găsește imediat un loc de muncă și se înregistrează la oficiul de șomaj în termen de 60 de zile, poate solicita o subvenție de șomaj de 250 de lei. Antreprenorii care angajează tineri proaspăt absolvenți pot solicita 2250 de lei pe lună, timp de un an. Alocația de mobilitate poate fi solicitată de cei care își găsesc un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km, în limita a 900 de lei.
László Fancsali, antreprenor la Smart Energy Laboratory Ltd, a declarat că oferă servicii de proiectare civilă și desen tehnic. Sunt bineveniți proaspeții absolvenți, mai ales în timpul verii, chiar și pentru stagii plătite.
Sándor Péter, director adjunct al Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita, a împărtășit propria experiență în ceea ce privește inițierea și gestionarea unei afaceri și a subliniat că tinerii sunt bineveniți să contacteze Agenția pentru întrebări.
În a doua parte a evenimentului online, participanții au putut afla despre oportunitățile actuale de aplicații de la Kálmán Fancsali, un expert în redactarea aplicațiilor, iar apoi au fost prezentate două aplicații în curs de desfășurare: proiectul Talent Magnet a fost prezentat de Tünde Béres și proiectul Ecool de Bea Erőss.