Bune practici – Ruzsa shoes

Ruzsa Lehel, împreună cu soția sa Kinga, au înființat afacerea intitulată Ruzsa Shoes în Miercurea Ciuc. Aici, ei confecționează manual pantofi unici, după mărime, din piele, atât pentru femei, cât și bărbați.

După cum relatează Ruzsa Lehel: „Am lucrat ca tehnician ortoped la o firmă locală, unde am avut ocazia să descopăr pentru prima oară pantofii ortopedici. Mai târziu, la o altă întreprindere, unde am lucrat ca și maistru, am avut ocazia să confecționez astfel de pantofi. Cu trecerea anilor am dorit mai mult decât să confecționez pantofi în serie. Am călătorit în Ungaria pentru a achiziționa materialele prime pentru pantofi. De fiecare dată, în timp ce așteptam marfa, mă interesam la o fabrică de pantofi. Am făcut cunoștință cu domnul Józsi. El este persoana care treptat m-a introdus în lumea pantofilor artizanali. Mai târziu am primit sfaturi și de la un alt maistru. Chiar și până în ziua de astăzi, cei doi mă ajută mult în meserie. Așa au trecut trei ani: în timpul concediilor mergeam la ei și învățam sau ”furam„ meserie. După program, pregăteam acasă sarcinile primite de la ei. Când am descoperit în mine dorința de a înființa o afacere, deja a fost clar cu ce vreau să mă ocop.
În luna februarie 2020 a obținut dreptul de utilizare a mărcii Produs Secuiesc pentru produsele Ruzsa Shoes.
Valorificarea produselor se face online, dar și la târgurile organizate de către Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita, instituție subordonată a Consiliului Județean Harghita. Pantofii sunt confecționați în funcție de trăsăturile clientului, deci noi nu deținem un stoc de pantofi gata pregătiți în prealabil. Ținând cont de faptul că fiecare picior este diferit și se poate alege culoarea, cât și tipul materialului, se pot naște pantofi unici.
Cuplul crede în perfecționare și formare continuă, Ruzsa Lehel planifică însușirea tehnicilor fine. Ei și-au propus să își promoveze produsele în mai multe județe: Mureș, Cluj, Sibiu, Bihor și Brașov.
În viitor, ei doresc să își extindă afacerea prin intermediul finanțărilor nerambursabile.