Bune practici – Csilla Pal

Mi-am deschis atelierul de patiserie în 2018 în Sânsimion. Mi-am început afacerea cu scopul de a servi zona cu prăjituri, produse de patiserie, biscuiți și produse fără gluten, zahăr, lactoză, vegane, cu adevărat speciale, unice și de calitate. Principalul nostru obiectiv este calitatea, ingredientele locale și naturale, inovația constantă și individualitatea.

Vând în principal la nunți, evenimente și târguri. Lucrăm exclusiv la comandă.

Cred că este important să participi la târguri pentru a le cunoaște mai bine, dar în același timp am descoperit o mulțime de produse noi pentru a înlocui ingredientele folosite în marea industrie cu ingrediente locale. Folosesc o mulțime de produse locale și încerc să le promovez. Mă doare când văd câte produse de bună calitate se fac în zonă (lactate, paste, fructe etc.) și oamenii folosesc produse de slabă calitate din marile supermarketuri din străinătate.

După opt ani de viață în străinătate, am simțit că e de ajuns și că acasă e locul meu. Nu mi-aș putea imagina viața în altă parte. Am lucrat în multe locuri din Germania și Ungaria, am studiat acolo și cred că am înțeles din punct de vedere profesional că pot să fac ceea ce vreau cu adevărat să fac și cum vreau să fac. Nu este ușor, dar cred că, dacă vrei să muncești, dacă îți pui inima și energia în asta, poți trăi bine aici. De aceea am început atelierul. Am vrut să fiu propriul meu șef, dar, de fapt, toată lumea a devenit șeful meu.

De fapt, mi-am împlinit visul și încă mai lucrez, pentru că mai am o mulțime de planuri. Nu este vorba niciodată de a te îmbogăți, ci de a trăi în pace și de a găsi plăcerea. Este un sentiment minunat când văd copii sau tineri căsătoriți la nunțile lor, bucurându-se de prăjituri și fursecuri. Mă menține motivat.

Îmi place foarte mult ceea ce fac, așa că văd că și oamenii iubesc produsele noastre.

Din punct de vedere profesional, mă perfecționez în mod constant și încerc să îmi învăț totul. Merg la cursuri și cu cât lucrăm mai mult, cu atât învățăm mai mult, cu atât ne menținem mai mult la standard. Întotdeauna creăm ceva nou, testăm cerințele, împingem limitele pentru a vedea cât de multe arome în plus le plac oaspeților noștri sau cât de mult îndrăznesc să încerce. Testăm aromele de anul viitor. Vor fi surprize. Oamenii sunt încă puțin rezervați când vine vorba de gastronomie, așa că trebuie să o abordăm cu mare atenție. Am atâtea idei. În fiecare an devenim mai aventuroși cu aromele. Am primit și continui să primesc atât de mult de la oaspeții noștri, atât de mult sprijin, dragoste și feedback pozitiv, încât vreau să ofer ceva special pe care nu îl găsiți în altă parte, care să aibă sufletul și dragostea noastră.

Bineînțeles că am cinci, și nu doar planuri pe cinci ani. Știu ce vreau să realizez și văd cât de multă muncă este nevoie pentru a ajunge acolo. La începutul fiecărui an îmi stabilesc un obiectiv pe care să îl ating până la sfârșitul anului. Anul acesta aproape am ajuns. Nici măcar nu am îndrăznit să visez la marca de produse secuiești și o am. Vă mulțumesc foarte mult și pentru asta. Este un sentiment foarte plăcut să știm că munca noastră este recunoscută. Încurajez pe toată lumea să cumpere astfel de produse, pentru că doar așa ne putem susține reciproc.

Am reușit să îmi dotez afacerea cu mașini noi și curate datorită unui grant. Mă gândesc să mai aplic pentru încă unul, dar încă nu este momentul potrivit. Există multă birocrație, trebuie să depui mult efort și cred că acum este mai important să stabilizezi afacerea din punct de vedere financiar și al echipei. Pentru că pot lucra eficient și pot face alte lucruri doar dacă am o echipă bună în spatele meu. Acest lucru merge foarte bine, dar încă mai am nevoie de brutari pricepuți.

Bineînțeles că mă voi extinde, până la un anumit nivel, dar atelierul nu va deveni niciodată o fabrică. Nu vreau să intru în producția de masă, cred că acolo se pierde adevărata valoare.

Îi încurajez pe toți tinerii, inclusiv pe prietenii mei, să se întoarcă acasă. Aceasta este patria noastră! Este de datoria noastră să avem grijă de ea, să o păstrăm și să o menținem în viață. E bine să trăiești aici. Trebuie să găsim valorile, pentru că sunt atât de multe.

Nu mă consider un model de urmat, dar nimic nu este imposibil, iar dacă îți dorești ceva foarte mult și muncești din greu pentru asta, poți reuși. Cu cât ne unim mai mult și ne sprijinim unii pe alții în același mod, cu atât economia va fi mai bună și, prin urmare, nivelul de trai va fi mai bun.