Támogatások

O alocație suplimentară poate fi solicitată împreună cu alocația de încălzire

În baza metodologiei de aplicare a legii care reglementează alocația pentru încălzire, pragul de eligibilitate a fost majorat, lista bunurilor excluse nu s-a modificat, statul acordă sprijin suplimentar și termenul de depunere a formularelor de cerere a fost prelungit. Mai jos este prezentat un rezumat al celor mai importante informații.

 

Procedura de solicitare a subvenției pentru încălzire este reglementată de Legea 2021/226, dar în lipsa unei metodologii de aplicare, procedura de solicitare a trebuit să fie suspendată. Hotărârea de guvern 2021/1073 clarifică metodologia și, pe baza acesteia, cele mai importante două inovații sunt creșterea pragului și introducerea indemnizației suplimentare.

Într-o primă etapă, factorii interesați vor trebui să țină cont de praguri: consumatorii care utilizează gaze naturale, energie electrică, lemne de foc, cărbune, păcură pentru încălzirea locuinței vor primi alocație pentru încălzire dacă venitul mediu lunar net pe cap de locuitor nu depășește 1386 de lei pentru familii sau persoane singure. De asemenea, pragul pentru încălzirea centralizată este de 1386 de lei pentru familii și de 2053 de lei pentru persoanele singure.

Înainte de a depune cererea, vă rugăm să consultați lista activelor care sunt excluse de la subvenție.

Pentru informații detaliate, faceți clic pe următorul link: http://szereda.ro/#!ro/h1/2/3388/a-futestamogatassal-egyutt-kiegeszito-tamogatas-is-igenyelheto.html

Programul Prima Casă a fost lansat și în România

În cadrul sistemului de credite ipotecare preferențiale, care funcționează din 2009 și care reprezintă o forță motrice în industria construcțiilor, statul continuă să ajute tinerii să obțină o locuință prin preluarea unei părți semnificative din garanția împrumutului, iar împrumutul este în continuare disponibil doar pentru cei care cumpără pentru prima dată.

 

În conformitate cu legislația adoptată, statul va oferi o garanție de 50% doar pentru proprietățile care se califică drept locuințe și care au fost transferate cu cel puțin cinci ani înainte de solicitarea împrumutului.

Proprietățile rezidențiale care nu sunt nou construite, dar care au fost supuse unor lucrări de renovare pentru consolidarea clădirii sau pentru reducerea riscului de cutremur în termen de 5 ani înainte de depunerea cererii de împrumut pentru achiziționarea unei locuințe în cadrul schemei sunt, de asemenea, eligibile pentru categoria de locuințe noi, astfel încât statul oferă, de asemenea, o garanție de împrumut de 50% pentru proprietățile rezidențiale care nu sunt nou construite, dar care au fost supuse unor lucrări de renovare pentru consolidarea clădirii sau pentru reducerea riscului de cutremur în termen de 5 ani înainte de depunerea cererii de împrumut pentru achiziționarea unei locuințe în cadrul schemei.

Un detaliu important pentru împrumutați va fi faptul că, în conformitate cu metodologia programului, perioada de 5 ani relevantă pentru clasificarea locuințelor nou construite nu se calculează de la finalizarea lucrărilor, ci de la data recepției lucrărilor. O altă schimbare importantă este aceea că, pentru a evita birocrația excesivă, guvernul a anunțat că Fondul Național de Garantare pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) va fi responsabil de emiterea așa-numitelor certificate de absolvire de ipotecă și acte de interdicție de vânzare a proprietății.

Sprijin pentru tineri

Posibilități de sprijin pentru tineri ale Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Harghita: Un tânăr proaspăt absolvent care începe să lucreze după terminarea școlii poate primi o subvenție de 1.500 de lei, iar dacă nu găsește imediat un loc de muncă și se înregistrează la oficiul de șomaj în termen de 60 de zile, poate solicita o indemnizație de șomaj de 250 de lei. Antreprenorii care angajează tineri proaspăt absolvenți pot solicita 2250 de lei pe lună, timp de un an. Alocația de mobilitate poate fi solicitată de tinerii care își găsesc un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km, în limita a 900 de lei.

A fost înființat Consiliul Economic Consultativ al județului Harghita

A fost înființat Consiliul Economic Consultativ al județului Harghita

La primul forum al Consiliului Economic Consultativ al județului Harghita, desfășurat în 2016, reprezentantul orașului Borsec a prezentat proiectul lor pentru sprijinirea tinerilor:

În 2003, municipalitatea locală a demarat un program de acordare a 500 m2 de teren pentru tinerii care doresc să rămână acasă sau să își construiască o casă. În 2008, au fost alocate alte zece parcele. Municipalitatea s-a angajat să furnizeze infrastructura necesară, inclusiv electricitate, apă, canalizare și drumuri. În prezent, este în curs de alocare a încă 26 de parcele. În prezent, comisia încearcă să clasifice și să prioritizeze cererile, deoarece există mult mai multe cereri decât parcele. Municipalitatea a adăugat o hotărâre la Legea 15, care include condiții cum ar fi să fi locuit în Borsec cel puțin 15 ani sau să fi fost angajat cel puțin 15 ani de el sau de partenerul său. În plus, se acordă prioritate celor care au studii superioare, deoarece este nevoie de profesioniști. De asemenea, se pot acorda puncte suplimentare pentru numărul de copii. Suprafața este de 350 m2, dar municipalitatea ar putea adăuga încă 150 m2, “astfel încât toată lumea să primească gratuit 500 m2 atâta timp cât clădirea este în picioare. Evident, nu este o soluție pentru ca tinerii să rămână aici, pentru că pot obține terenuri, dar cu ce își vor construi o casă? Prioritatea trebuie să fie crearea de locuri de muncă. Șomajul este neglijabil în Borneo, statisticile pentru ultimii trei ani indicând un procent de 14-26%.

Contact