Programe culturale

Népi motívumok mai használatban felnőttképzési program

2015 óta szervezünk képzést kézművesek számára. Képzéseinkre minden évben olyan kézművességben már tapasztalatot szerzett fiatalokat várunk, akik szakmájukon belül el szeretnék mélyíteni tudásukat. Elméleti és gyakorlati órák, közös műhelymunkák, szakmai tanulmányutak járulnak hozzá ahhoz, hogy a résztvevők közelebb kerüljenek a népi motívumok világához, és stilizált formában beépíthessék azokat alkotásaikba. A képzést záró közös tematikus kiállítás bemutatkozási lehetőséget kínál az alkotóknak. Népi motívumokkal díszített ízléses termékeik piacot teremthetnek számukra, így hosszú távon akár fő jövedelmi forrásukká is válhat a kézművesség.

(Forrás: Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont)

Táncház-program Hargita megyében

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa minden évben partnerként segíti a Hargita megyében heti rendszerességgel működő táncházakat, amelyeken tánc-, illetve népdaloktatás folyik felnőttek és gyerekek részére. A program célja a néptáncoktatás népszerűsítése és a táncházak felkarolása. Ezek a táncházak olyan Csík vidéki, Udvarhely-, illetve Keresztúrszéki fiatalokat várnak, akik elkötelezettek a néptánc iránt, és hetente részesei szeretnének lenni a közös tánc örömének.

(Forrás: Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont)

Nem úgy van az, mint volt régen

A Nem úgy van most, mint volt régen című udvarhelyszéki felnőtt néptánccsoportoknak szervezett megbeszélésekkel és műhelymunkával egybekötött találkozó célja a néptánccsoportok közötti kapcsolatok erősítése és ismereteik bővítése. A tapasztalatcserét és a szakmai párbeszédet célul kitűző alkalomra a felnőtt műkedvelő tánccsoportok mellett, udvarhelyszéki adatközlő és táncház zenészek, kutatók, szakmai szervezetek kapnak meghívást. Az udvarhelyszéki néptánc és népzene tematika iránt érdeklődőknek szervezett program népzenei és néptánc gyűjtéseket bemutató előadásokat, adatközlőkkel való panelbeszélgetéseket, néptánc- és népdal oktatást, valamint mulatságot és örömteli együttlétet tartalmaz.

(Forrás: Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont)

Contact