Szőcs Zsófia și Levente
În fiecare număr din revista pentru tineri prezentăm câte o poveste de succes cu scopul de a le oferi exemple de urmat tinerilor.
De acestă dată dorim să-i prezentăm pe Szőcs Zsófia și Levente, care au pornit o afacere de familie.
Cu doi ani în urmă ne-am mutat acasă la Văcărești – începe prezentarea Szőcs Zsófia. Împreună cu soțul meu am lucrat două sezoane în Elveția, la o fermă de legume bio. Când am început să lucrăm acolo n-am știut prea multe despre cultivarea legumelor, dar cu trecerea timpului, am acumulat experiență și treptat am ajuns la concluzia că ar trebui să încercăm acasă să cultivăm legume. Astfel, am cumpărat sere folosite din Elveția și le-am trimis acasă. Paralel am încercat să cumpărăm și teren arabil acasă. Mereu am știut că suntem temporar în Elveția și ne dorim să avem o viață stabilă acasă, totuși nu am stabilit o data fixă pentru revenire. Din forțe și din venit proprii am construit cele patru sere, care au o suprafață totală de 15 ari. În momentul de față construim un solar de 9×16 metri, care va servi pentru creșterea răsadurilor. Pe teritoriul fermei cultivăm plante atât în sere, cât și pe teren arabil. În sere primăvara punem ridichi, salată, spanac, iar după acestea roșii, ardei, vinete și castraveți. Pe terenul arabil cultivăm morcov, dovlecel, fasole, ceapă, sfeclă roșie, pătrunjel și salată. Anul acesta vom pune și cartofi. Procesul de cultivare se face în mare parte manual. Chiar dacă rămân câteva buruieni, nu folosim chimicale. Plantele sunt irigate cu un sistem de picurare din rezervor propriu. Ținând cont că suntem la început de drum, este devreme să zicem că cultivarea plantelor asigură un trai bun, totuși după socoteli viitorul e promițător. Nu numai profitul este important, ci și faptul să consumăm alimente de calitate și sănătoase. Acesta se poate asigura cel mai ușor dacă le producem noi înșine. Oriunde ne planificăm viitorul, de lucrat peste tot trebuie. Chiar și în străinătate trebuie să muncești mult și să economisești dacă vrei să realizezi ceva. Cu muncă persistentă și cu binecuvântarea lui Dumnezeu putem să ne asigurăm un trai bun. Soțul meu a suportat mai bine traiul din străinătate, dar eu am avut imens dor de acasă, abia așteptam să revin acasă. Este greu să schimbi un trai sigur de acasă pentru un trai închipuit, mai de vis. Ceea ce ne-a făcut să revenim acasă a fost nașterea fetiței noastre. Știam că locul nostru este acasă, în cercul familiei. Pentru viitor avem multe planuri, numai banii să ne ajungă. Dorim să extindem gama de legume. Mai mult, luăm în considerare înființarea unui procesor de legume, pe care dorim să-l facem prin finanțări nerambursabile.
Ruzsa Shoes
Ruzsa Lehel, împreună cu soția sa Kinga, au înființat afacerea intitulată Ruzsa Shoes în Miercurea Ciuc. Aici, ei confecționează manual pantofi unici, după mărime, din piele, atât pentru femei, cât și bărbați.
După cum relatează Ruzsa Lehel: „Am lucrat ca tehnician ortoped la o firmă locală, unde am avut ocazia să descopăr pentru prima oară pantofii ortopedici. Mai târziu, la o altă întreprindere, unde am lucrat ca și maistru, am avut ocazia să confecționez astfel de pantofi. Cu trecerea anilor am dorit mai mult decât să confecționez pantofi în serie. Am călătorit în Ungaria pentru a achiziționa materialele prime pentru pantofi. De fiecare dată, în timp ce așteptam marfa, mă interesam la o fabrică de pantofi. Am făcut cunoștință cu domnul Józsi. El este persoana care treptat m-a introdus în lumea pantofilor artizanali. Mai târziu am primit sfaturi și de la un alt maistru. Chiar și până în ziua de astăzi, cei doi mă ajută mult în meserie. Așa au trecut trei ani: în timpul concediilor mergeam la ei și învățam sau ”furam„ meserie. După program, pregăteam acasă sarcinile primite de la ei. Când am descoperit în mine dorința de a înființa o afacere, deja a fost clar cu ce vreau să mă ocop.
În luna februarie 2020 a obținut dreptul de utilizare a mărcii Produs Secuiesc pentru produsele Ruzsa Shoes.
Valorificarea produselor se face online, dar și la târgurile organizate de către Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita, instituție subordonată a Consiliului Județean Harghita. Pantofii sunt confecționați în funcție de trăsăturile clientului, deci noi nu deținem un stoc de pantofi gata pregătiți în prealabil. Ținând cont de faptul că fiecare picior este diferit și se poate alege culoarea, cât și tipul materialului, se pot naște pantofi unici.
Cuplul crede în perfecționare și formare continuă, Ruzsa Lehel planifică însușirea tehnicilor fine. Ei și-au propus să își promoveze produsele în mai multe județe: Mureș, Cluj, Sibiu, Bihor și Brașov.
În viitor, ei doresc să își extindă afacerea prin intermediul finanțărilor nerambursabile.
Pál Csilla
Mi-am deschis atelierul de patiserie în 2018 în Sânsimion. Mi-am început afacerea cu scopul de a servi zona cu prăjituri, produse de patiserie, biscuiți și produse fără gluten, zahăr, lactoză, vegane, cu adevărat speciale, unice și de calitate. Principalul nostru obiectiv este calitatea, ingredientele locale și naturale, inovația constantă și individualitatea.
Vând în principal la nunți, evenimente și târguri. Lucrăm exclusiv la comandă.
Cred că este important să participi la târguri pentru a le cunoaște mai bine, dar în același timp am descoperit o mulțime de produse noi pentru a înlocui ingredientele folosite în marea industrie cu ingrediente locale. Folosesc o mulțime de produse locale și încerc să le promovez. Mă doare când văd câte produse de bună calitate se fac în zonă (lactate, paste, fructe etc.) și oamenii folosesc produse de slabă calitate din marile supermarketuri din străinătate.
După opt ani de viață în străinătate, am simțit că e de ajuns și că acasă e locul meu. Nu mi-aș putea imagina viața în altă parte. Am lucrat în multe locuri din Germania și Ungaria, am studiat acolo și cred că am înțeles din punct de vedere profesional că pot să fac ceea ce vreau cu adevărat să fac și cum vreau să fac. Nu este ușor, dar cred că, dacă vrei să muncești, dacă îți pui inima și energia în asta, poți trăi bine aici. De aceea am început atelierul. Am vrut să fiu propriul meu șef, dar, de fapt, toată lumea a devenit șeful meu.
De fapt, mi-am împlinit visul și încă mai lucrez, pentru că mai am o mulțime de planuri. Nu este vorba niciodată de a te îmbogăți, ci de a trăi în pace și de a găsi plăcerea. Este un sentiment minunat când văd copii sau tineri căsătoriți la nunțile lor, bucurându-se de prăjituri și fursecuri. Mă menține motivat.
Îmi place foarte mult ceea ce fac, așa că văd că și oamenii iubesc produsele noastre.
Din punct de vedere profesional, mă perfecționez în mod constant și încerc să îmi învăț totul. Merg la cursuri și cu cât lucrăm mai mult, cu atât învățăm mai mult, cu atât ne menținem mai mult la standard. Întotdeauna creăm ceva nou, testăm cerințele, împingem limitele pentru a vedea cât de multe arome în plus le plac oaspeților noștri sau cât de mult îndrăznesc să încerce. Testăm aromele de anul viitor. Vor fi surprize. Oamenii sunt încă puțin rezervați când vine vorba de gastronomie, așa că trebuie să o abordăm cu mare atenție. Am atâtea idei. În fiecare an devenim mai aventuroși cu aromele. Am primit și continui să primesc atât de mult de la oaspeții noștri, atât de mult sprijin, dragoste și feedback pozitiv, încât vreau să ofer ceva special pe care nu îl găsiți în altă parte, care să aibă sufletul și dragostea noastră.
Bineînțeles că am cinci, și nu doar planuri pe cinci ani. Știu ce vreau să realizez și văd cât de multă muncă este nevoie pentru a ajunge acolo. La începutul fiecărui an îmi stabilesc un obiectiv pe care să îl ating până la sfârșitul anului. Anul acesta aproape am ajuns. Nici măcar nu am îndrăznit să visez la marca de produse secuiești și o am. Vă mulțumesc foarte mult și pentru asta. Este un sentiment foarte plăcut să știm că munca noastră este recunoscută. Încurajez pe toată lumea să cumpere astfel de produse, pentru că doar așa ne putem susține reciproc.
Am reușit să îmi dotez afacerea cu mașini noi și curate datorită unui grant. Mă gândesc să mai aplic pentru încă unul, dar încă nu este momentul potrivit. Există multă birocrație, trebuie să depui mult efort și cred că acum este mai important să stabilizezi afacerea din punct de vedere financiar și al echipei. Pentru că pot lucra eficient și pot face alte lucruri doar dacă am o echipă bună în spatele meu. Acest lucru merge foarte bine, dar încă mai am nevoie de brutari pricepuți.
Bineînțeles că mă voi extinde, până la un anumit nivel, dar atelierul nu va deveni niciodată o fabrică. Nu vreau să intru în producția de masă, cred că acolo se pierde adevărata valoare.
Îi încurajez pe toți tinerii, inclusiv pe prietenii mei, să se întoarcă acasă. Aceasta este patria noastră! Este de datoria noastră să avem grijă de ea, să o păstrăm și să o menținem în viață. E bine să trăiești aici. Trebuie să găsim valorile, pentru că sunt atât de multe.
Nu mă consider un model de urmat, dar nimic nu este imposibil, iar dacă îți dorești ceva foarte mult și muncești din greu pentru asta, poți reuși. Cu cât ne unim mai mult și ne sprijinim unii pe alții în același mod, cu atât economia va fi mai bună și, prin urmare, nivelul de trai va fi mai bun.