Obiective turistice

Örökzöld Hargita megye

Erdély keleti részén, a Keleti-Kárpátok központi vonulatain és a köztük levő medencékben, hegyvidéki környezetben fekszik Hargita megye. Területe 6639 km2, amelynek egyharmada főként fenyőerdő, ezért méltán beszélhetünk ebben az értelemben örökzöld Hargita megyéről.

Forrás: investinhargita.ro

Európa legnagyobb barnamedve-populációja

Európa legnagyobb barnamedve-populációja, szarvas, farkas, a patakokban a sebes pisztráng várja az idelátogatót. Hargita megyében 35 védett területet, nemzeti parkot tartanak nyilván. Ezek közül a legfontosabbak Európában – de lehet, hogy az egész világon – egyedülállóak.

Forrás: investinhargita.ro

Fejlődő turizmus

A befektetőknek érdemes szem előtt tartaniuk az utóbbi évek robbanásszerű fejlődését, amely ebben az ágazatban történt. Az infrastruktúra fejlődésével évről évre nő a turisták száma, és folyamatosan épülnek ki a turisták szórakoztatását kiszolgáló központok. A megye természetes adottságait figyelembe véve azonban még rengeteg befektetési lehetőség kínálkozik.

Forrás: investinhargita.ro

Békás-szoros

A Békás-szoros Románia észak-keleti részében található a Nagyhagymás hegységben. Ez az ország egyik legszebb látogatható hegyszorosa. A Békás-patak által kivájt sziklaszorost a DN12C jelzésű országút szeli át, mely két történelmileg fontos nagyrégió, Erdély és Moldova között teremt országúti kapcsolatot.

A nyomasztó magasságú függőleges falak, a hegyi patakok, a nagyobb és kisebb vízesések, illetve a barlangok képezik a Békási-szoros természeti kincses ládájának gyöngyszemeit. A Békás-szoros felé haladva az út bal oldalán a Tündérkert sziklái kísérnek minket utunkon, ezután pedig rögtön szemünkbe ötlik a csúcson található hatalmas kereszt. Ennek a neve Oltár-kő, magassága 1156 méter, és először brassói szász alpinisták hódították meg 1934-ben.

Forrás: https://visitharghita.com/hu/places/bekas-szoros-zq-atvgzcugw7g

Medvelesek

Az érdeklődők természetes környezetben tekinthetik meg  a megye vadvilágát, változatos növényzetét és személyesen tapasztalhatják meg a nagyvadak életvitelét is. Az állatkerti környezettől eltérően, megfigyelhető a felnőtt medve és bocsai közti természetes viselkedés.

Bővebb információért kattintson az alábbi linkre: https://visitharghita.com/hu/places?cat_type=observator-ur-i_1532085767

Jézus Szíve szobor és kilátó a Gordon-tetőn

2011-ben Hargita megyében, a Székelyudvarhely és Parajd közt található Gordon-tetőn építették fel Kelet-Európa legmagasabb egész alakos Krisztus-szobrát. A Jézus Szívéről elnevezett mintegy 22 méter magas szobor vasból és rozsdamentes acélból készült; felépítésének 200.000 eurós költségét a Farkaslaka község önkormányzata által összegyűjtött adományok fedezték.

A szobor belsejében fémből készített spirális lépcsőszerkezet vezet fel a szobor fejéhez, ahonnan lélegzetelállító kilátás jutalmazza a vállalkozó szelleműeket.

Fotó: Mihálydeák Antal

Forrás: https://visitharghita.com/hu/places/jezus-szive-szobor-es-kilato-a-gordon-hegyen-gpee_l4qubfkqw

Mini Erdély Park

Járd körbe Erdélyt egyetlen nap alatt!
A Mini Erdély Park Románia egyetlen multikulturális, tematikus makettparkja, amelyben Erdély legfontosabb történelmi épületeinek kicsinyített mását tekinthetik meg az érdeklődők. A park Szejkefürdőn, Székelyudvarhely határában található.A mintegy 8000 négyzetméteres területen látogatóink figyelmébe ajánljuk:
  • szabadtéri kiállításunkat, amely Erdély több mint 80 legjelentősebb várának, erődtemplomának, kastélyának és más műemléképületének makettjét mutatja be
  • ezek többsége a nemzeti örökség, illetve az UNESCO Világörökség része;
  • az országban egyedülálló Mini Székely gőzösön történő körsétát;
  • a bivalyosszekeres sétakocsikázási lehetőséget;
  • a Borvízmúzeumot;
  • Székelykapu-kiállítást;
  • az Orbán Balázs Látogatóközpontot;
  • játszóterünket.

Több információ: https://visitharghita.com/hu/places/minierdelypark

Mária út

Azok számára, akik a testi-lelki feltöltődésre vágynak, élehetőség van a Mária zarándokút során megismerni Hargita megye pompázatos, szemgyönyörködtető tájait is. A zarándokút megtételére több alternatíva közül is választani lehet. Akár gyalog, akár kerékpárral vagy éppen lóháton szeretnék meglátogatni a zarándokutat, mindenki számára biztosított a Hargita megyei szívélyes  fogadtatást. Tudj meg többet: www.100km.mariaut.ro

Forrás: https://investinhargita.ro/katalogus/

A csíksomlyói Szűzanya aranyrózsája

Az aranyrózsa (Rosa d’Oro) a pápák különleges adománya, amelyet napjainkban Mária-kegyhelyeknek ajándékoznak. Ezt a kitüntetést hozta el Ferenc pápa Csíksomlyóra 2019. június 1-én, Mária-tisztelete jeléül. A Kárpát-medencében jelenleg ez az egyetlen pápai aranyrózsa.

Eredetileg az Egyházat szolgálva nagy érdemeket szerzett személyeknek adományozták a pápák az aranyrózsát. A szokást 1049-ben említik először, mégpedig olyan kontextusban, hogy a pápa kiváló hivatalnokának adományozta a rózsát. Később királyok kapták a kitüntetést, majd testületek is, illetve a 13–14. században már templomoknak is adták. Az első nő, aki átvehette, I. Johanna nápolyi királynő volt 1368-ban; a 17. századtól pedig túlnyomórészt királyi családok nőtagjainak adományozta a kitüntetést a pápa, erényeikért és egyházszolgálatukért.
Bővebben a következő linkre kattintva olvashat: https://visitharghita.com/hu/places/aranyrozsa

Szent Anna-tó

A Nagy-Csomád kráterében található Szent-Anna-tó Közép- és Kelet-Európa egyetlen vulkáni eredetű tava, egyben Székelyföld leglátogatottabb turisztikai célpontja.
A tavat a Csomád-hegy vulkáni kúpjának meredek falai veszik körül, ennek néhány magasabb pontja: Nagy-Csomád (1301 m), Kis-Csomád (1238 m), Taca-domb (1174 m), illetve a Kövesponk (1125 m).
A hivatalos adatok szerint az Európában egyedülálló természeti kincs 946 méter tengerszint feletti magasságban található, legnagyobb átmérője 1737 méter, legmélyebb pontja pedig 7 m.
A kráter pereméről 13 időszakos patak – melyek medrei felhőszakadások következtében alakultak ki – táplálja a tavat, ugyanakkor köveket és szerves maradványokat is mos bele.
Bővebben: https://visitharghita.com/hu/places/szent-anna-to

Bobpálya – Gyimesfelsőlok

Az egész évben használható gyimesfelsőloki bobpálya rövid időn belül igen nagy népszerűségre tett szert a Gyimesekbe látogató turisták és az adrenalin-függők körében, akik számára az 1300 méteres pálya felejthetetlen élményt nyújt. Az újszerű élményt kiválóan kiegészíti a lélegzetelállító kilátás, amit sokan Ausztria és Svájc hegyi terepeihez hasonlítanak.

Contact