Kérdésed van? Írj nekünk!

Kérdésed van alkalmazással vagy munkavállalással kapcsolatosan? Írj nekünk az office@investinhargita.ro email címre, és megválaszoljuk!

Hogyan, mivel készüljek egy állásinterjúra?

Banálisnak tűnhet, de nézz utána a vállalatnak és a pozíciónak, amelyre jelentkezel. Ha lehetőséged van rá, akár a konkurenciának is. Tudd, mit kellene majd elvégezned és milyen feltételek, körülmények mellett. 👩‍💻🚗
Készülj fel az alapvető kérdésekre: miért jelentkezel az adott állásra? Miben tudnád segíteni a vállalat munkáját? Miért Téged válasszanak a pozícióra?
❗️Ha ezekre meg tudod fogalmazni a válaszaidat, sokkal magabiztosabban lépsz majd be az interjúra. 😉

Mit írjak, és mit ne az önéletrajzomba?

 Felmerült már benned a kérdés: 𝘮𝘦́𝘨𝘪𝘴 𝘮𝘪𝘵 𝘪́𝘳𝘫𝘢𝘬 𝘢𝘻 𝘰̈𝘯𝘦́𝘭𝘦𝘵𝘳𝘢𝘫𝘻𝘰𝘮𝘣𝘢?
 A válasz: 𝗺𝗶𝗻𝗱𝗲𝗻𝘁, 𝗮𝗺𝗶 𝗿𝗲𝗹𝗲𝘃𝗮́𝗻𝘀. 🙃
Mindig állás-specifikusan gondolkodj: mi az az információ rólad, ami az adott munkakör esetében fontos lehet? 🤔
Foglald bele azokat a képzéseket és munkatapasztalatokat, amelyek alátámasztják, hogy Te vagy a megfelelő jelölt a pozícióra! Ezek lehetnek önkéntes tevékenységek, gyakornoki programok, szakmai előadások és képzések vagy akár korábbi állások az adott területen. A lényeg, hogy valahogyan kapcsolódjanak ezek a tapasztalatok ahhoz az álláshoz, amelyre jelentkezel.

És most arról, hogy 𝒎𝒊𝒕 𝒏𝒆 𝒊́𝒓𝒋𝒂𝒕𝒐𝒌 𝒃𝒆𝒍𝒆!
🔴 Hagyd ki mindazt, ami nem releváns. Például ha üzletkötőnek jelentkezel, teljesen értelmetlen megjegyezned, hogy elvégeztél egy horgoló tanfolyamot. Vagy például redundáns a nemet feltüntetni, hiszen a fotódról valószínűleg úgyis kiderül, fiú vagy-e vagy lány. 😉
🔴 Mellőzd a nagyon régi információkat. Ilyen például, hogy hol végezted el az általános iskolát. Ha esetleg egyetemet is végeztél, akkor a középiskola sem fontos információ már 👉 mindig a legfrissebb infót írd, a régieket pedig hagyd ki.
🔴 Személyes adatok – nem életbevágóan fontosak. Ha állásra jelentkezel, nem kell tudnia egyből a HR-esnek, hogy mikor születtél és melyik utcában laksz. Elérhetőségeket (telefonszám, e-mail cím) viszont mindenképp adj meg. 😁📞

Használjunk-e sablont önéletrajzíráskor?

A legtöbb (sablon) önéletrajz tartalmaz olyan kifejezéseket, mint „jó kommunikációs készséggel rendelkezem” vagy „jó csapatjátékos vagyok”. Ezek a szavak viszont önmagukban üresek maradnak: adj értelmet ezeknek a már klisévé vált kifejezéseknek. Tedd őket kontextusba. Mondd el röviden, miért gondolod úgy, hogy jól kommunikálsz vagy hogy jó csapatjátékos vagy. Milyen helyzetekben fejlesztetted ezeket a készségeket? Például:

  • foglalkoztál már gyerekekkel, és nagyon könnyen megtaláltad a közös hangot velük;
  • nyitott vagy és kommunikatív: részt vettél nemzetközi programokon, ahol a külföldi résztvevőkkel hamar szót értettél;
  • évekig csapatsportokat űztél, ezért könnyen megtalálod a helyed egy csapatban;
  • szerveztél valamit egy csapat tagjaként vagy versenyeztél a csapatoddal valahol stb.

Minél konkrétabban le tudod írni ezeket az élményeket, annál kézzel foghatóbbá válnak ezek a nagyon általános kifejezések, és annál személyre szabottabb önéletrajzot adsz majd ki a kezedből!

Állásinterjúra megyek. Mit vegyek fel?

Szakterülettől függ, hogy mennyire vállalható a laza öltözet egy állásinterjún. Például ha egy multihoz jelentkezel vagy a banki szektorba, nagy valószínűséggel az öltöny, a formális öltözet a legmegfelelőbb. Viszont ha kreatív szakmában dolgozol vagy egy kis vállalathoz jelentkezel, annál valószínűbb, hogy a business casual is elfogadható.

Fontos az első benyomás. Az ápoltság elengedhetetlen, ráadásul ez is hozzájárul az első benyomás kialakulásához. Hiszen általában még mielőtt megszólalsz, a beszélgető partnered már tudja, mit gondol rólad.

Tipp: dobd fel az öltözéked valami nem túl kihívó, de kreativitást, lazaságot, vidámságot sugárzó ruhadarabbal. Például egy színes-mintás zoknival vagy egy különlegesebb, akár kézműves ékszerrel, amely nem túl feltűnő, de könnyen észrevehető.

Így sokkal emlékezetesebb lesz az interjún való szereplésed, és könnyebben kitűnhetsz a többi jelentkező közül.