“De ce să mă întorc acasă?”
Catalogul “De ce să mă întorc acasă?” a fost necesar datorită emigrării multor tineri. Obiectivul nostru principal este de a crește gradul de conștientizare a tinerilor cu privire la oportunitățile oferite de țara lor de origine, cum ar fi: asistență, oportunități, sprijin educațional. Versiunea online a catalogului poate fi vizitată pe link-ul următor: https://adehar.ro/sites/default/files/Miert%20jojjek%20haza%20katalogus.pdf
În cadrul cea de-a 10-a ediție a forumului “Viitorul e acasă”, devenit neconvențional, tinerii se poate asculta discursuri motivaționale și prezentări privind oportunitățile de finanțare și de aplicare. Forumul, care a avut loc în data de 6 octombrie 2021, începând cu ora 11.00, a fost organizat de către Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita și Consiliul Județean Harghita, și a fost moderat de către directorul Agenției, Árpád Cilip.
Fiecare tânăr are nevoie de un model de urmat, așa că, în calitate de invitat de onoare al evenimentului, l-am invitat pe Eduard Károly Novák, medaliat cu argint al României, ministrul Tineretului și Sportului, să țină un discurs motivațional intitulat “De ce să nu renunți”. Ministrul a subliniat importanța sportului ca premisă pentru un stil de viață sănătos și a spus că tinerii trebuie să își definească bine obiectivele: trebuie să decidă ce vor să fie, există multe oportunități de a se desprinde, trebuie doar să își dorească acest lucru. Politicianul, care a obținut rezultate sportive excelente, a subliniat că este mai bine să pierzi cu curaj decât să nu faci nimic cu lașitate!
Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita, și-a ținut discursul sub sloganul “Să fim parteneri, să creăm un județ tânăr și dinamic” și a încurajat audiența să se încerce în cât mai multe domenii și situații de viață, astfel încât să poată face o alegere de carieră conștientă. De asemenea, le-a reamintit participanților să caute oportunități în cadrul organizațiilor și asociațiilor locale.
Levente Demeter, inspector școlar general al județului Harghita, a vorbit despre importanța învățământului profesional și despre cooperarea de succes dintre Consiliul Județean Harghita și Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita, oferind publicații care să umple golurile. Munca comună a avut ca rezultat publicarea „Oportunităților de formare profesională în județul Harghita”, care are ca scop să ofere elevilor informații cu privire la instituțiile de învățământ care oferă calificări profesionale, principalele materii și exemple bune de profesii și oportunități de angajare.
În județul Harghita, învățământul profesional este asigurat în 25 de unități de învățământ pentru un total de 6361 de elevi. Elevii din învățământul profesional pot fi un bun model pentru tinerii elevi. Județul are nevoie de profesioniști care să își cunoască bine meseriile”, a spus inspectorul școlar general, adăugând că orientarea în carieră ar trebui să înceapă încă din clasa a V-a, astfel încât elevii să își cunoască oportunitățile de continuare a studiilor și profesionale.
Edit Jánó, de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Harghita, a subliniat în discursul său că cele mai căutate meserii sunt tâmplăria și vânzările. Există multe locuri de muncă în domeniul transportului de mărfuri, al industriei alimentare, al construcțiilor și al serviciilor. Într-o situație de pandemie, cererea de profesioniști în domeniul sănătății și de ingineri a crescut. În ceea ce privește oportunitățile de sprijin, s-a spus că un tânăr care tocmai a absolvit școala și își caută un loc de muncă după absolvire va primi o subvenție de 1.500 de lei, iar dacă nu își găsește imediat un loc de muncă și se înregistrează la oficiul de șomaj în termen de 60 de zile, poate solicita o subvenție de șomaj de 250 de lei. Antreprenorii care angajează tineri proaspăt absolvenți pot solicita 2250 de lei pe lună, timp de un an. Alocația de mobilitate poate fi solicitată de cei care își găsesc un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km, în limita a 900 de lei.
László Fancsali, antreprenor la Smart Energy Laboratory Ltd, a declarat că oferă servicii de proiectare civilă și desen tehnic. Sunt bineveniți proaspeții absolvenți, mai ales în timpul verii, chiar și pentru stagii plătite.
Sándor Péter, director adjunct al Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita, a împărtășit propria experiență în ceea ce privește inițierea și gestionarea unei afaceri și a subliniat că tinerii sunt bineveniți să contacteze Agenția pentru întrebări.
În a doua parte a evenimentului online, participanții au putut afla despre oportunitățile actuale de aplicații de la Kálmán Fancsali, un expert în redactarea aplicațiilor, iar apoi au fost prezentate două aplicații în curs de desfășurare: proiectul Talent Magnet a fost prezentat de Tünde Béres și proiectul Ecool de Bea Erőss.
Programul ”Mic pădurar”
În acest an, programul „Mic pădurar” a debutat în cadrul Asociația De Dezvoltare Intercomunitara De Dezvoltare Rurala A Consiliului Judetean Harghita, unde peste 2000 de puieți de pin au fost distribuiți elevilor cu scopul de a-i crește timp de un an și apoi de a-i planta într-o parte prestabilită a pădurii în primăvara anului viitor.
Un viitor pentru tinerii noștri acasă!
Consiliul Județean Harghita și instituția subordonată, Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita, sunt preocupate în mod special de problematica rămânerii tinerilor acasă și de sprijinirea acestora în alegerea unei cariere, motiv pentru care au lansat un concurs de eseuri intitulat “Acasă sau în străinătate”.
Scopul apelului a fost acela de a obține o perspectivă asupra oportunităților din Ținutul Secuiesc și a condițiilor de viață și de muncă din străinătate prin intermediul experiențelor personale. Participanții au fost unanimi în alegerea de a locui aici, familia, dorul de casă și condițiile dificile de viață din străinătate jucând un rol important. Mulți dintre ei au spus că ar dori să folosească experiența dobândită acasă.
Fiecare aplicație are un caracter distinctiv, prezentând o imagine vie a vieții în străinătate și acasă.
Câștigătorii premiilor au fost anunțați astăzi, iar premiile finale sunt următoarele: Premiul I: Sarolta Karácsony, Premiul II: Orsolya Fülöp, Premiul III: László Albert.
Câștigătoarea concursului de eseuri, Sarolta Karácsony, a fost încântată de succesul lucrării sale, dar a subliniat că va continua să se concentreze pe ajutorarea familiei sale și pe faptul că va fi acasă.
Felicitări câștigătorilor și tuturor participanților!
“Mă numesc Sarolta Karácsony și am 17 ani. …… Tatăl meu și mama mea lucrează amândoi acasă. Mama mea lucrează în gospodărie, iar tatăl meu lucrează în silvicultură. Deși nu primesc foarte mulți bani, noi suntem fericiți. Mi-au arătat că se poate trăi de acasă. M-au încurajat chiar să îmi continui studiile și să nu plec în străinătate, pentru că dacă sunt foarte bun pot să îmi câștig existența acasă, poate chiar mai liniștit decât în alte țări. Trebuie să recunosc că au dreptate. S-ar putea să trebuiască să înveți mult și să te lupți pentru a-ți atinge obiectivul, dar cu o muncă îndelungată și răbdătoare poți obține orice. Mă voi ține de obiectivele mele și voi sta acasă.” (fragment din eseul lui Sarolta Karácsony, câștigătoarea premiului întâi al concursului de eseuri “Acasă sau în străinătate”)
“Au trecut mai mult de patru ani de când am decis să iau lumea mare și să plec de acasă. …. Am ajuns într-un oraș străin, printre oameni străini. …. Am plâns și am sunat-o pe mama, care știa fără cuvinte că vreau să fiu acasă. …. Nu regret că am văzut lumea. Am experimentat, am văzut, am simțit, am căzut și am împărtășit, dar cel mai important este că m-a făcut să-mi reevaluez casa, familia și posibilitățile. Într-un cuvânt, dacă îți dorești ceva, îl poți și acasă. Trebuie să acceptați că există obstacole și dificultăți și să le depășiți. Nu este mai bine în străinătate, nu este mai ușor sau mai simplu. Acum știu unde vreau să locuiesc și mă culc noaptea cu zâmbetul pe buze, pentru că știu că sunt acolo unde trebuie să fiu și unde este cu adevărat bine să trăiesc.” (fragment din eseul lui Orsolya Fülöp, câștigătoarea premiului al doilea la concursul de eseuri Acasă sau în străinătate)
“Am crezut că este important să mă întorc acasă pentru că între timp s-a născut fiica mea cea mare. Creșterea în familie a însemnat așteptări financiare mai mari. Pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului meu, am cumpărat primele vite, apoi, unde încăpea una, încăpea și a doua, am mărit numărul vitelor la zece. … Deoarece Izvorul Mureșului este o stație turistică importantă pentru turismul transilvănean, satul ar trebui să ofere și servicii turistice. Pe lângă serviciile de bază, unele gazde m-au rugat să le arăt turiștilor cum se face brânza. …. După un timp, nu numai operatorii locali au venit la mine pentru demonstrații de estena.” (fragment din eseul lui László Albert, laureat al premiului al treilea la concursul de eseuri “Acasă sau în străinătate”)