Aktuális törvénykezés

A Hargita Megye Tanácsa támogatásával működő Hargita Megyéért Egyesület idén májusban kezdeményezte a székelyföldi diákmunka-portál elindítását, amely egy online felületet kíván létrehozni a 3 székelyföldi megye diákmunka keresletének és kínálatának találkozása érdekében.

A diákok idény és alkalmi munkájának koordinációs szerepét több EU-s tagállamban, így Magyarországon is a szövetkezeti formában működő diákszervezetek látják el és működtetik hatékonyan a közvetítést, ezzel szemben Romániában sem a törvénykezés, sem az intézményi keret szintjén nem szabályozott a folyamat. Tudni kell, hogy fiatalokat 15 éves kortól szülői beleegyezéssel, 16 éves kortól anélkül is lehet alkalmazni, 18 éves korig legtöbb 6 órás munkanappal. A portál létrehozásának az volt a célja, hogy segítsük azokat a diákokat, egyetemi hallgatókat, akik tanulmányaik mellett, szabadidejükben dolgozni szeretnének.

A saját jövedelem, illetve a munkaerőpiacon való első tapasztalatok fontos lépései az önállósodásnak, ezért a portál működtetésével jól tájékozódott, jogaikkal és kötelezettségeikkel tisztában levő fiatalok elérése a cél.

A kezdeményezés tovább fejlesztésére a Magyar Kormány támogatásával egy mobiltelefonos applikációt szeretnénk létrehozni, így tovább könnyítenénk az alkalmi, idény vagy részmunkaidős munkavállalást diákoknak és alkalmazást cégeknek, munkáltatóknak, továbbá olyan kisfilm-sorozatot tervezünk, amelyben diákok beszélnek saját élményeikről a munka mezején. Az applikáción keresztül cégek és magánszemélyek és hirdethetnek alkalmi munkát, illetve a munkát kereső fiatalok is feltölthetik adataikat, ingyenesen.

A portál azért jött létre, hogy hasznos tapasztalat és tudatos választás legyen a diákmunka fiataloknak és munkaadóknak egyaránt. Részletek: www.diakmunka.ro. Facebook: @diakmunka.ro.

 

Contact